Sigara Bırakma Hattı

hazir-hissetmeyenler-1.jpg

Sigara bırakma hattı nedir?

Türkiye’de hizmet vermekte olan sigara bırakma hattı, çok değerli ve takdiri hak eden bir misyona sahiptir. İnsanlara sigaradan kurtulmaları için yardımcı olabilmek adına yoğun bir gayret içindedirler. Fakat ortaya konulan emek için söyleyebileceğimiz güzel şeyleri, ne yazık ki sonuca etki konusunda söyleyemiyoruz.

Sigara bırakma hattı faydalı mı?

Sigara içicilerinin doğru yönlendirilmeye ve içinde bulundukları sorunun yapısını tam olarak anlamaya ihtiyaçları vardır. Sigara bırakma hattı, kendilerini arayan sigara içicilerine sorunun büyük kısmı olan psikolojik bağımlılık hakkında farkındalık yaratmak yerine, sorunun çok küçük bir kısmı olan fiziksel bağımlılık üzerine yoğunlaşır. Sigarayı bırakmanın ancak güçlü bir irade sergilenirse mümkün olabileceği fikrini benimsetmektedirler.

Ve içicilerin zihnine,sigarayı bıraktıktan sonra sürekli olarak ortaya çıkacak olan sigara içme isteğine karşı her seferinde direnç göstermeleri gerektiği aşılanmaktadır. Ancak uzun ve sancılı bir süreç sonrasında zamanla sorunun üstesinden gelebilecekleri yönünde bir algı yaratmaktadırlar. Bu direnç gösterme düşüncesi bile başlı başına bir fedakarlık duygusu yaratır.

İçiciye yoğun bir şekilde “birşeyden vazgeçme” duygusu hissettirir. Ortada irade göstermem gereken bir “ödül” ya da bir “destek” var ama çok zararlı ve bırakmak zorundayım inancını besler.

Sigara bırakma merkezi yorumları…

Genel olarak sigara bakma hattından yardım almaya çalışan içicilerden duyduklarımız ve gördüklerimiz, bu merkezden aldıkları yönlendirmelerle bırakmaya çalışan kişilerin, kısa sürede geri döndükleridir.

Geri dönmeyenler ise, sorunun “psikolojik bağımlılık” kısmını halledebilecekleri bir yardım alamadıkları için, yoğun bir irade gücüyle, mutsuz biri olarak ve içmemeye çalışarak hayatlarına devam ediyorlar.

İşin diğer üzücü olan kısmı ise, yanlış tekniklerle bırakma girişiminde bulunup, daha sonra büyük bir suçluluk ve pişmanlıkla tekrar sigaraya dönmek zorunda kalan insanların, bundan bir sonraki denemeyi yapmakta çok daha fazla zorlanmasıdır.


“Denedim ve başarısız oldum”
“Sigarayı bırakmak çok zor birşey”
“Benim bırakabilmek konusunda sergilediğim irade yetersiz”
“Ben ağır vakayım”

Bu gibi örneklerle anlatılabilecek biçimde, büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar.
Ve aslında sorunun kendileri değil, izledikleri yol olduğunu maalesef görmekte zorlanırlar. Ve bu gibi olumsuz deneyimler,başarısızlıkla sonuçlanan bırakma girişimleri ne kadar çoğalırsa, kişinin içine düşeceği dipsiz kuyu o kadar güçlenir.

Sigara bırakma ilaçları…

Yazının diğer kısımlarında da belirttiğimiz gibi,sergilenen yaklaşım tamamen sorunun “fiziksel” kısmına odaklanmaktadır. Çeşitli hap ve ilaçların düzenli kullanımı sonrasında, içicinin içme isteğinden kalıcı olarak kurtulması “umulur“. Ancak gerçekler böyle değildir.

Buna ek olarak ne yazık ki, reçete edilen ilaçların çoğu ciddi yan etkilere sahiptir. Son yıllarda bununla ilgili artan oranda şikayetler almaktayız. Bu yan etkilerin başında, baş dönmeleri-ateş-bulantı-halüsinasyon-depresyona eğilim gibi durumlar var.

Ayrıca herhangi bir ilaç sigara içme isteğini bloke edebiliyor olsaydı bile, bu özellik ilacın kullanımı bırakıldıktan sonra blokajın devre dışı kalacağı ve sigara içme isteğinin geri geleceği anlamını taşırdı. Bu durumda içici, sigara bağımlısı olmak yerine ömür boyu bir ilaç bağımlısı olmayı mı seçmek ister? Elbette hayır.

Fark yaratacak ve Türkiye’de sigara bırakma konusunda içicilerin başarısını etkileyecek en radikal hamle, sorunun çözümünün sigara içme isteği yaratan zihin yapısını değiştirebilmekten geçtiğini ve bu işi “kafada nasıl bitireceklerini” öğrendikleri zaman daha yüksek başarının sağlanacağını daha çok insanın anlamasına yol açmaktır. Doğru yardım hayat kurtarır…


Tüm hakları Allen Carr Türkiye'ye aittir. © 2004 - 2024 İzinsiz içerik kopyalanması yasaktır.