Sigarayı Bırakmak Neden Zor?

sigara-birakmak-neden-zor.jpg

Bu makalemizde sigarayı bırakmak neden zor, peki bu zorluğu nasıl yenebilirsiniz konusu üzerinde duracağız. Hadi öyleyse hiç vakit kaybetmeden anlatmaya başlayalım.


Sigara bırakmak istiyorum demek yeterli değildir.
Sigarayı bıraktıktan sonra mutlu bir içmeyen olabilmek için sigara bırakma yolları nelerdir, sigara nasıl bırakılır bunları bilmek gerekir. Sigara bırakmak için yapılanların çoğu maalesef yanlıştır. Bu yüzden de pek çok tiryaki için sigarayı bırakabilmek mucize gibi gelir, bazıları daha önceki sigara bırakma girişimlerimde haftalarca ağır depresyonlar yaşamışlardır veya depresyon olmasa da sıkıntılı ve gergin günler geçirmişlerdir. Ve bunların sonucu olarak yine bir sigara yakarlar, tadı iğrenç gelir ve neden o sigarayı yakma gereği duyduklarını anlamaya çalışırlar. Bir an her şey çok anlamsız gelir ama yine de sigara içmeye devam ederler.


Peki Sigarayı Bırakmak Neden Zor? (Aslında Ne Kadar Kolay?)

Aslında bütün tiryakiler sigarayı bırakmaya can atarlar. En koyu tiryakiye bile, “Sigaraya başlamadan önceki zamanlara geri dönme şansınız olsaydı, şimdiki aklınızla tekrar sigaraya başlar mıydınız?” diye sorduğunuzda, “KESİNLİKLE HAYIR,” cevabını alırsınız.


Sigaranın sağlığına zarar verdiğini kabul etmeyen, sosyal baskıya aldırmayan ve sigaraya para ayırabilen koyu bir tiryakiye, “Çocuklarınızı sigara içmeye teşvik eder miydiniz?” diye sorduğumuzda yine, “KESİNLİKLE HAYIR,” cevabıyla karşılaşırsınız.


Bütün tiryakiler anlam veremedikleri bir gücün etkisi altında olduklarının farkındadırlar. İlk zamanlar insan kendini “bırakacağım, bugün değil ama yarın” düşüncesiyle avutur. Sonunda öyle bir noktaya gelinir ki, ya irademizin olmadığını ya da sigaranın doğasında yaşamdan tat alabilmemiz için gerekli bir şey olduğunu düşünmeye başlarız.


Sorun sigarayı bırakmanın neden zor olduğunu açıklamak değil. Gerçek sorun insanların neden sigaraya başladıkları veya neden bir zamanlar dünya nüfusunun yüzde altmışından fazlasının sigara içtiğidir.


Bu sigara konusuna akıl sır ermez…


Birlikte gerçeklere bakalım (ister kabul edin, ister etmeyin gerçekler bunlar, bu yüzden lütfen okumaya devam edin?):


Sigara hakkında gerçekler

Sigaraya başlamamızın tek nedeni binlerce insanın hali hazırda sigara içiyor olmasıdır. Oysa her biri başlamamış olmayı dilediklerini belirtip sigaranın para ve zaman kaybı olduğunu söylerler. Onların sigaradan zevk almadıklarına bir türlü inanamayız.


Sigara içmeyi büyümekle bir tutup kendimizi bir müptela haline getirmek için çaba harcarız.
Sonra yaşamımızın geri kalan bölümünü çocuklarımıza sigara içmemelerini söyleyerek, kendimizi ise bu bağımlılıktan kurtarmaya çalışarak geçiririz.


Ayrıca yaşam boyu bu pislik için bir servet harcarız. Günde ortalama bir paket sigara içen bir tiryaki sigara için yaşamı boyunca 40-50.000 TL harcar. Bu parayla ne yaparız? (Pencereden dışarı atsaydık daha iyi olurdu.) Sistemli olarak bu parayı ciğerlerimizi kansere yol açan katranla doldurmak ve damarlarımızı yavaş yavaş tıkayıp zehirlemek için kullanırız.


Her geçen gün artan bir şekilde bedenimizin kas ve organlarını oksijenden yoksun bırakırız ve giderek daha uyuşuk bir hale geliriz.


Kendimizi bir ömür boyu pisliğe, kötü kokan nefese, sararmış dişlere, yanık izlerine, kirli küllüklere ve durmuş sigaranın o iğrenç kokusuna mahkum ederiz.
Yaşamımızın yarısını, ya toplumun bize sigara içmeyi yasakladığı yerlerde (hastaneler, okullar, otobüsler, tiyatrolar, camiler vs.) ya da sigarayı azaltmaya veya bırakmaya çalışırken yaşadığımız çaresizlik içinde geçiririz.


Yaşamımızın sigara içtiğimiz geri kalanını ise sigara içebildiğimiz fakat keşke içmesem dediğimiz durumlarla harcarız.


Ne biçim bir hobi bu böyle; yaparken keşke yapmasam dedirten, yapmazken ise kendini özleten?


Toplumun insana yaşam boyu cüzzamlı bir hasta olarak bakmasına, daha da kötüsü gerçekte akıllı ve mantıklı olan bir kişinin ömür boyu aşağılanmasına yol açan etken sigaradır. İnsan farkında olmadan sigara paketinin üzerine ufacık yazılmış uyarıyı okuduğunda, nefes darlığı çektiğinde, göğsünde bir ağrı olduğunda, sigara içmeyenlerden oluşan bir grubun içinde bulunduğunda ya da kansere veya ağız kokusuna karşı bir kampanya sırasında kendisini yine aşağılanmış hisseder.


Aklının bir köşesinde bu berbat gerçekler varken sigaradan ne elde edebilirim? HİÇBİR ŞEY! Eğlence? Keyif? Rahatlama? Destek? Enerji?


Herhalde, “İyi, güzel, biliyoruz ama bir kere tuzağa düşünce sigarayı bırakmak zor geliyor,” diyorsunuzdur.


Formu doldurun, uzmanlarımız sizi arayıp detaylı bilgi versin
Verilerimin saklanmasına ve işlenmesine onay veriyor ve benimle telefon/SMS/e-posta ile iletişim kurulmasını kabul ediyorum.
Bilgileriniz tamamen gizli tutulacaktır.

Peki, ama…

Sigarayı Bırakmak Neden Zor ve Neden Sigara İçmek Zorundayız?

(Sigara tiryakileri yaşamları boyunca bu soruların cevaplarını bulmaya çalışırlar?)


Bazısı sigaranın eksikliğini şiddetli bir şekilde duymaktan korkar. Aslında nikotin eksikliğinin yarattığı özlem duygusu o kadar hafiftir ki birçok tiryaki uyuşturucu bağımlısı olduğunu fark etmeden yaşayıp ölür.


Bazısı sigaranın çok eğlenceli olduğunu söyler. Bu doğru değildir. Sigara pis ve iğrenç bir şeydir. Sigarayı yalnızca zevk için içtiğini sanan bir tiryakiye sigarası bittiğinde içtiği marka yoksa onun yerine hiç sevmediği bir markayı içip içmeyeceğini sorun. Sigara tiryakileri hiçbir şey içmemektense en nefret ettikleri markayı bile “keyifle” içerler. Bunun keyifle bir ilgisi yoktur. İnsanlar dondurma yemekten zevk alırlar ama hiçbir zaman günde yirmi tane dondurma yeme gereksinimi duymayız. Hayatta zevk aldığımız başka şeyleri yapmadığımız zaman çaresizlik içinde kıvranmayız.


Bazısı sigara içme nedenlerini psikolojinin derinliğine inip, “Freudyen sendromlarda” veya “anne kucağındaki bebek” dönemlerde arar. Aslında durum tam tersidir. Sigara içmeye başlamamızın asıl nedeni yetişkin ve olgun olduğumuzu göstermek istememizdir. Herkesin önünde bir emzik emmek zorunda olsak utancımızdan ölürdük.


Bazıları bunun tam tersini, burnundan dumanı içine çekmenin ya da ateş solumanın maço izlenimi verdiğini düşünür. Bu düşüncenin aslı yoktur, çünkü kulak deliğinde yanan bir sigara saçma olurdu. Kansere yol açan katranı ciğerlere doldurmak ise çok daha saçmadır.


Bazısı, “El alışkanlığı,” der. Öyleyse neden ucunu yakıp içine çekiyorsun?
“Dumanın ciğerlerime girerken verdiği duygu,” derler. Berbat bir duygu o ve adına “boğulma” denir.
Birçok kişi sigara içmenin can sıkıntısını geçirdiğini savunur. Nerdeyse saat başı gün be gün aynı şeye yapmaktan daha sıkıcı ne olabilir? Sigaranın ilgi çekici bir tarafı yoktur. Yoksa şöyle bir şey hiç duydunuz mu: “vay canına, dün bir sigara içtim, acayip heyecanlıydı..”


Bazıları sırf arkadaşları içiyor diye içtiklerini söylerler. Kimse gerçekten o kadar aptal olamaz. Eğer öyleyse, dua etsinler de arkadaşları baş ağrısından kurtulmak için başlarını kesmeye kalkmasınlar!


Bu konuya biraz kafa yoran tiryakilerin çoğu sonunda bir alışkanlık olduğu sonucuna varır. Bu gerçek sebep değildir ama bütün mantıklı nedenleri eledikten sonra geriye kalan tek mazeret budur. Fakat ne yazık ki bu açıklama da aynı derecede mantıksızdır. Yaşamımızda pek çok alışkanlığımızı değiştiririz, bunların bazıları çok da eğlencelidir. Sigara içmenin bir alışkanlık olduğu ve alışkanlıkların değiştirilmesinin zor olduğuna inanmamız konusunda beynimiz yıkanmıştır.


Alışkanlıkları kırmak ve sigarayı bırakmak gerçekten bu kadar zor mudur? Yemek alışkanlığımızı örnek alalım: Normalde sabah ve öğlen yemek yemekten pek fazla bir zevk almayan, sadece yenilmesi gerekiyor diye yiyen, yalnızca bir öğünde zevkle yemek yiyen (ki o da akşam yemeğidir) birçok kişi; tatilde en çok sevdiği öğün kahvaltıya dönüşür. Tatil bitip normal hayata geri dönüldüğünde ise en ufak bir çaba harcamadan eski alışkanlık devam eder. Alışkanlıkların terk edilmesinin zor olduğunun yanlış bir düşünce olduğu açıktır. Şu bir gerçektir ki bizler hayatımızda sürekli başka alışkanlıklar kazanıp türlü alışkanlıklarımızı terk ederiz.


İğrenç bir tadı olan, bizi ölüme sürükleyen, bir servete mal olan, aslında bırakmak için can attığımız ve istesek bir anda keserek kurtulabileceğimiz pis ve tiksindirici sigarayı bırakmak neden bu kadar zor geliyor? Cevap sigara içmenin bir alışkanlık olmamasında yatıyor: SİGARA İÇMEK NİKOTİN BAĞIMLILIĞIDIR? İşte bu nedenle “bırakmak” zor gelir.


Birçok tiryaki için neden “sigara bırakmanın” zor olduğunu anlatır bu ancak bunu sadece bir madde bağımlılığı olduğunu kabul etmezler. Sigaradan gerçek bir zevk ve/veya destek aldıklarına eminlerdir ve eğer bırakırlarsa gerçek bir fedakarlıkta bulunacaklarını zannederler. Böyle düşünenler için sigarayı bırakmak gerçekten çok zordur.


Güzel olan şu ki, neden sigara içtiğimizin gerçek sebeplerini ve nikotin bağımlılığını anladığınız zaman, sigara içmeyi bırakacaksınız.


Evet “küt” diye bırakacaksınız.


Kısa bir süre içinde anlayamadığınız tek şey neden bunca zaman içmek zorunda hissettiğiniz olacak?


Sigarayı bırakmak neden zor olsun ki?
Doğru yöntemle bırakınca SİGARA İÇMEYEN BİR İNSAN OLMANIN NE KADAR HARİKA olduğunu ilk andan itibaren anlayacaksınız. Birden diğer bağımlıları sigara içmemenin ne kadar mükemmel olduğuna ve sigarayı bırakmanın ne kadar kolay olduğuna ikna edememek sizi şaşırtacak.


Tüm hakları Allen Carr Türkiye'ye aittir. © 2004 - 2024 İzinsiz içerik kopyalanması yasaktır.